2011. október 27., csütörtök

Marcus, Judith: Lukács György és Thomas Mann - Jelenlegi ára: 2 420 Ft

BookHouse könyvdiszkont: Az ezer könyv házaTisztelt Érdeklődő! A BookHouse Könyvdiszkont Csapata üdvözli Önt! Kérjük, csak a terméklapon olvasható szállítási feltételek elfogadása esetén licitáljon a termékre! Lukács György és Thomas MannA könyv listaára: 2880 Ft. Leírás:
A magyar olvasók első ízben 1982-ben (igaz német nyelven, Judith Marcus-Tar szerzői név alatt: Bp., Corvina) ismerhették meg az Amerikában élő magyar származású kutató művét, mely Thomas Mann híres regényalakja, Leo Naphta mögött Lukács György modell-szerepét vizsgálja. A szerző tulajdonképpen a német író és a magyar filozófus szellemi kapcsolatát, annak személyes és szociológiai hátterét kívánja föltárni. Ennek érdekében alaposabban is szemügyre veszi azt a képet, amit Thomas Mann a fiatal Lukácsról (főként premarxista korszaka alapján) kialakított, foglalkozik az író - általa unheimlichnak tekintett - Lukácstól való tartózkodásával, valamint a találkozásukkor szerzett benyomásokkal, A lélek és a formák című Lukács-mű által gyakorolt hatással, nem utolsósorban Thomas Mann meglehetősen ambivalens viszonyával zsidó regényalakjaihoz, akikről ugyanazokkal a jelzőkkel beszélt, mint barátairól. Ez utóbbi kapcsán Judith Marcus Thomas Mann írói műhelyébe is bepillantást nyújt, azt állítván, hogy a jellegzetes kívülállót megtestesítő regényalakjait az író műveitől függetlenül, eleve kész típusokként alkotta meg, így Naphtát is. (Megjegyzendő, az író felesége is asszimilált zsidó családból származott, vö. Frau Thomas Mann. Katharina Pringsheim élete 200610147) Ezt követően a második rész teljes egészében A varázsheggyel és Naphta alakjával foglalkozik, alapos összevetést nyújtva a fiktív figura és a feltételezett minta, Lukács György gyermekkori és társadalmi hátterének különbségeiről, de felsorolja a Naphta alakjához felhasznált egyéb forrásokat is. A szerző arra a következtetésre jut, hogy Thomas Mann erősen átalakította a valós figurát, megtartotta viszont bizonyos személyiségjegyeit, de mindenekelőtt a saját kiegyenlítő, is-is művészlétével ellentétes vagy-vagy-ot képviselő, abszolútumot kereső szélsőséges intellektuel lukácsi vonását mutatta fel benne. A szerző Lukács Györggyel is készített interjút, röviddel halála előtt, ennek szövege is megtalálható a tekintélyes szakirodalmat felsorakoztató jegyzetanyaggal záródó, de önálló bibliográfiával el nem látott kötet végén. A könyv kapcsán Schweitzer Pál már 1983-ban felhívta a figyelmet egy ItK-beli cikkében, hogy bár Naphta alakját a szerző alaposan elemzi, nem ő az első, aki fölveti az összefüggést, ráadásul a két személy címben jelölt kapcsolatrendszerét korántsem tárja föl a maga teljességében. A témát kimerítően elemzi és Judith Marcus könyvére is reflektál még Novák Zoltán Thomas Mann és a fiatal Lukács (Bp., Kossuth, 1988) című könyve is. A Thomas Mann-i életmű. Lukács hatása és a huszadik század eleji eszmei kapcsolatok iránt komolyabban érdeklődők olvasmánya. ISBN: 978-963-9210-62-2A termék eladó új, olvasatlan állapotban. Kínálatunkban több mint tízezer új és használt könyv szerepel, melyeket raktárról tudunk szállítani. A gyerekkönyvektől kezdve a szépirodalmon át a bestseller kiadványokig rengeteg könyv címből választhat.
Nézze meg őket most: BookHouse Könyvdiszkont használt könyvek
BookHouse Könyvdiszkont új könyvekSzállítási feltételek: Személyes átvételre kizárólag a Budapesten van lehetőség (Árpád híd pesti hídfőjénél, Hétfő-Csütrötök: 10. 00-19. 00; Péntek: 10. 00-18. 00). Házhoz szállítás futárszolgálattal, előre fizetéssel vagy utánvéttel lehetséges. A szállítási költség Magyarországon előre utalással 795 Ft., utánvéttel 995 Ft., de 10. 000 Ft. feletti vásárlás esetén a szállítás díjtalan. A leütést követő 1-2 munkanapon belül kerül a könyv a raktárból az üzletbe, így aznapi átvétel nem lehetséges. A leütést követő 3 napon belül, kérjük, e-mailen jelentkezzen a könyvért, és adja meg, milyen módon (személyes vagy házhozszállítás) szeretné átvenni a könyvet. Kínálatunkban kizárólag raktárkészleten lévő könyvek találhatók, azonban a beszerzések és eladások függvényében a készletünk folyamatosan változik, ezért sajnos előfordulhat, hogy a megrendelt könyv közben elfogyott.
Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Készlethiány esetén, a megrendelést előfoglalásba tesszük és tájékoztatjuk Önt a várható szállítási időpontról. A gyors és pontos kommunikáció miatt kérjük, hogy lehetőség szerint e-mailben tartsa velünk a kapcsolatot! Kérjük csak a fentiek tudatában licitáljon a termékre! Köszönjük, hogy megtisztel bennünket bizalmával!
a BookHouse Könyvdiszkont Csapata


Jelenlegi ára: 2 420 Ft

Az aukció vége: 2011-10-29 21:28
. Marcus, Judith: Lukács György és Thomas Mann - Jelenlegi ára: 2 420 Ft

Fontos